forex trading logo

Statystyki

Home
Polish Cuisine PDF Drukuj Email
Wpisany przez Admin   
wtorek, 04 listopada 2014 20:34

mzsUczniowie klasy Va szkoły podstawowej i Ia gimnazjum pod kierunkiem wychowawczyń pp. Anety Kalickiej i Sylwii Lazar przystąpili do realizacji projektu pt. Polish Cuisine. Krótka informacja z realizacji przedsięwzięcia wraz z fotoreportażem w więcej.

Realizacja innowacji pedagogicznej pt. "Polish cuisine - przez tradycje po zdrowie" rozpoczęła się we wrześniu 2014 r. Pierwsze zadanie polegało na wyłonieniu członków grupy do realizacji zaplanowanych zadań. Po ustaleniu składu wybraliśmy się na rajd rowerowy do Koła Gospodyń Wiejskich do Byczyny. Zostaliśmy ugoszczeni pysznym żurkiem i powidłami z jabłek. Na koniec Panie Helena Ziemniewicz i Krystyna Kołudkiewicz uczyły nas jak zrobić pyszne rogaliki z lukrem nadziewane wiśniami. Pani Anna Kapuścińska przybliżyła nam tradycje kujawskie i pokazała strój kujawski. Przepis na rogaliki zostanie umieszczony w naszej mini książce kucharskiej.

Ten rajd nie odbyłby się, gdyby nie pomoc rodziców uczniów klasy Va, Pań Iwony Centkowskiej, Anny Benedykcińskiej, Katarzyny Świat i Anny Wawrzyniak oraz Panów Wojciecha Jabłońskiego i Piotra Muszyńskiego, którzy byli opiekunami. Pan Miłosz Kapuściński z OSP w Byczynie czuwał nad nami podczas naszej wizyty w Byczynie.

Część druga naszej innowacji, to wybór przepisów do naszej książki. Spotkaliśmy się w szkole 14 października. Każdy uczestnik innowacji przyniósł ze sobą przepisy potraw kujawskich. Niektóre z nich został spisane ręcznie przez babcie i prababcie naszych uczniów. Podzieliliśmy się na grupy i wybraliśmy najciekawsze i najbardziej kujawskie. Kolejnym etapem będzie przetłumaczenie ich na język angielski, a później już tylko gotowanie i pieczenie, a na koniec degustacja.

Poprawiony: wtorek, 04 listopada 2014 20:45
 

Polecamy



Ostatnie newsy

Popularne


Stworzone przez Miejski Zespół Szkół, 2012